Direct naar artikelinhoud

Strafschop voor Duits elftal in WK-finale 1974 was 'vergissing'

Op de laatste dag van 1997, 23 jaar na de traumatische WK-finale tussen de nationale voetbalploegen van Duitsland en Nederland, kwam het hoge woord er dan eindelijk uit....

Van one sportredactieAMSTERDAM'Ik kan het nu wel toegeven', verklaarde Vogts, destijds rechtsback van de Duitse ploeg die de wereldtitel won ten koste van het Nederlands elftal. 'De scheidsrechter stond er niet goed voor toen Jansen Hölzenbein verdedigde. De camera achter het doel liet zien dat de beslissing ons een strafschop toe te kennen een vergissing was.'Duitsland stond in de WK-finale met 0-1 achter door een doelpunt van Neeskens uit een strafschop na een overtreding van Hoeness op Cruijff. In de 25ste minuut viel Hölzenbein over het been van Jansen en maakte Breitner van elf meter 1-1. Nog voor rust bepaalde Müller de eindstand op 2-1.Geen der Duitse internationals heeft over de versierde strafschop gesproken. Vogts is de eerste. Hölzenbein hield, desgevraagd, nog steeds vol dat Jansen hem onderuit had gehaald en dat de penalty terecht was toegekend.