Nu har ligafotbollen hittat till Ekenäs – men Ilves förstörde invigningsfesten – Sport – svenska.yle.fi Hoppa till huvudinnehåll

Nu har ligafotbollen hittat till Ekenäs – men Ilves förstörde invigningsfesten

Uppdaterad 12.05.2024 20:40.
Bollförande Anton Popovitj pressas av Noah Lundström.
Bild: Yle / Patric Westerlund

Nytt konstgräs, trångt på läktarna och högljutt i hemmaklacken. Nu har ligafotbollen äntligen hittat till EIF:s hemknutar – men storpubliken fick se ett kliniskt Ilves knipa segern med 2–0.

Trenden har varit tydlig under Ekenäs IF:s första ligaveckor. Försvaret är allt i allo för den bottentippade nykomlingen, ifall man vill hota om poäng.

Invigning av uppiffade Centrumplan i Ekenäs.
Bildtext Band klipptes då uppiffade Centrumplanen i Ekenäs invigdes för ligaspel. Sparbanksdirektören Fredrik Westerholm och Raseborgs stadsdirektör Petra Theman samarbetar.

Förra helgen höll försvarsmuren hela matchen då det blev en sensationell bortapoäng mot HJK. I den efterlängtade riktiga hemmapremiären mot Ilves spräcktes de grönkläddas nolla efter en knapp halvlek.

Och det var inte orättvist.

Ilves rullade tålmodigt bollen runt ett tillbakatryckt hemmalag och till slut fick man utdelning. Gästerna sågade sig igenom EIF-backlinjen och Aapo Mäenpää placerade in bollen på pass av Joona Veteli.

EIF spelade som väntat

Ilvesanfallaren Marius Söderbäck var speciellt nöjd med första halvleken.

– Vi dominerade stundtals bra och lyckades också skapa några lägen. I andra halvleken kom EIF starkare och vi var sämre än i första. De lyckades skapa några mållägen, men vårt andra mål dödade matchen.

EIF spelade som väntat, tycker han.

– Vi visste att de kommer att dra sig långt ner i banan. Vi ville rulla boll och såga på tills vi får ett målläge, säger Söderbäck.

För honom är Centrumplan bekant sedan förr.

– Jag spelade här med KäPa i ettans cup i fjol. Nu var stämningen mycket bättre än då. Här är kul att spela, läktarna fullsatta med folk.

Tryckte på framåt i andra

EIF-tränaren Gabri Garcia Xatart gjorde vad han kunde för att väcka offensiven i paus. Hela tre spelare byttes in till andra halvlek.

Och visst blev det liv i anfallsspelet. En av inhopparna var pigge Emil Pallas, som efter tio minuter på planen skapade ett jätteläge för Simon Lindholm, men denne fick inte in bollen på halvvolley.

23-årige Pallas spelade nu sina första minuter i ligan för Ekenäslaget.

– När vi började spela ordentligt så visade vi nog att vi kan spela, säger han.

EIF har ännu inte lyckats vinna en enda match i högsta serien.

– Vi visste att det blir en tuff säsong. Bara vi vinner den där första matchen så blir vi som ett helt nytt lag. När vi vinner en match så minns vi hur det är att vinna och sedan blir det annorlunda, säger Pallas.

En viss nervpress

Med tio minuter kvar att spela kom Arttu Sivonen, 19 år, in på EIF:s mittfält. Han har gjort bra matcher och har som klar målsättning att få mera speltid i ligan.

EIF hade sina chanser i andra halvleken.

– Stundvis hade vi våra chanser, stundvis var Ilves bättre. Helt okej match, men visst finns det saker vi måste bli bättre på. Vi måste bli modigare med bollen, säger Sivonen.

Hemmapremiär inför en nästan fullsatt arena skapade en viss nervpress på hemmalagets spelare.

– Säkert var det lite sådant också, men visst gick vi in för att vinna matchen.

Simon Lindholm försöker finta Oiva Jukkola.
Bildtext Första halvlek handlade om att jaga bollförande bortaspelare för Simon Lindholm och hans EIF. Efter paus lyckades också hemmalaget diktera spelet. Här är Lindholm i kamp mot Oiva Jukkola som gjorde Ilves andra mål.

Hemmalaget nöjde sig inte med att backa hem under andra halvlek. Det blev en seriös jakt på kvittering med en hel del bollinnehav, men följden blev i stället ett snöpligt baklängesmål med tio minuter kvar.

Ilvesspelaren Oiva Jukkola kom in med bollen i straffområdet från vänster och levererade ett inspel i knähöjd – som hittade sig i mål från bortre stolproten. Senast då kunde storpubliken på 1 483 personer konstatera att invigningen inte skulle förgyllas med några skrällpoäng.

Efter en trevande säsongsstart har storsatsande Ilves börjat få fason på spelet. Kvällens 2–0-seger var lagets tredje raka trepoängare.

– Nu börjar lyftet och vår målsättning är att det ska gå bättre. Vi tar en match i taget och visst går vi framåt hela tiden, säger Marius Söderback.

För EIF fortsätter serien med en ny hemmamatch på söndag (19.5). Då kommer FC Lahti på besök. Emil Pallas vet vad publiken kan vänta sig då.

– Vi gör det vi gör bra i dag i 90 minuter då och så vinner vi.

Matchprotokollet finns på Bollförbundets webbplats.

Serietabellen finns på Yles text-tv sidan 242.

Sällsynt målkavalkad i Lahtis

I Lahtis lät IFK Mariehamn hemmalaget få fira sällsynt många mål.

Efter bara ett mål på de fem första matcherna fick FC Lahti in dubbla fullträffar i första halvlek i form av Otso Koskinens tidiga distansmål och Colin Odutayos sena straffmål.

I andra halvlek fortsatte hemmalaget att näta. FC Lahti fick en till straff, och denna gång var det Julius Tauriainen som var säker från elva meter.

Backen Patrik Raitanen fick sitt andra gula under slutminuterna i en match som var allt annat än minnesvärd för ålänningarna. I och med förlusten passeras mittenlaget av Ilves.

FC Lahti rymmer i sin tur ifrån EIF i tabellkön. Närmast jumbolaget hittas AC Oulu som har en poäng mer än EIF:s två pinnar.

Fotbollsligan

EIF–Ilves 0–2 (0–1)

40' Aapo Mäenpää 0–1
81' Oiva Jukkola 0–2

Publik: 1483

FC Lahti–IFK Mariehamn 3–0 (2–0)

4' Otso Koskinen 1–0
41' Colin Odutayo 2–0
60' Julius Tauriainen 3–0